dinsdag 29 juli 2014

Blog Pied Sec plage gaat op vakantie.

Omdat al mijn clubjes en vrijwilligersverplichtingen gestopt zijn wegens grote zomervakantie, leek het mij een goed besluit om mijn blog ook een maandje vakantie te geven. 

Een laatste up-date:

De kapper heeft mijn haren geknipt, echt kort deze keer. Ik heb ze bij thuiskomst met Henna ingesmeerd.

Dit is het resultaat: 


Tijdens een Indische maaltijd bij Marilou.


Een van de jonge kipjes heeft een ei geproduceerd. 



Het eerste in Ellis' Chicken Hotel.


Dit was 10 dagen geleden. Inmiddels legt ze er bijna iedere dag een.
De andere, ho maar. Soms vind ik een misbaksel van niet geïdentificeerde oorsprong. Op zo'n manier kan ik mijn winkeltje wel sluiten.


Verder ga ik (gaan we), feestjes af....





Die soms in het water eindigen.


En probeer ik serieus de tuin onder controle te krijgen (zolang als mijn rug het blijft doen).

Zoals de zich gestaag uitbreidende bamboe, waarvan 90 % dood is in het midden, te saneren. 

Ik zaag, trek, wring en sleep.


Wel een heerlijke schuilplaats voor de kipjes. Tegen de zon en andere bedreigingen vanuit het luchtruim.



Een avond werk, minder dan 1 % gekapt. Maar het is wel leuk werk, dat scheelt.


En verder...
Een hartelijke vakantiegroet vanaf Pied Sec plage. 

donderdag 17 juli 2014

Een molensteenverplaatsing.

Ik ben mijn blog aan het verwaarlozen, ik weet het. Dat komt door de zomer, door het mooie weer, door de kippen en door de tuin.

Laten we bij de zomer beginnen. Warm, nu 36 graden. Vorige week veel frisser, vooral 's morgens, zodat je nog wat kon doen. Zo ben ik met Betsy naar Pons geweest, prachtig piepklein stadje waar de Seugne doorheen stroomt en sijpelt. Een stad met stromend water is altijd spannend.










Door het prachtige weer, nog niet te warm, heel veel in de tuin gedaan. Soms, als er brute kracht vereist was, schakelde ik Marimon daarbij in. Zoals voor de verplaatsing van een molensteen, ooit door de buurman op het bovenachter terras gerold, en die ik mij nu op het terrasje in de benedentuin gedacht had.

Daar gaat hij dan:







Oei, daar gaat ie..


Gelukkig stopt de bamboe zijn vaart en lag er geen kip of kat te slapen. 









    Zij zijn bijna op plaats van bestemming.














Ta taaaaa!!!!!      


En met de kers op de taart..   Et avec la cérise sur le gâteau..



En van een afstandje.                        Overzichtsfoto...



En zo spelen we maar door. Het terrein is nog lang niet vol.

Honje Dolly van de huurders vindt het ook mooi. Wij hem ook.



Des avonds gingen we naar Baignes-Sainte-Radegonde om 
'El amor brujo' te zien. Hierover morgen verslag en wat toen kwam.

zondag 6 juli 2014

Château Rothschild 2001

Weekoverzicht:

Maandagmorgen: Het kleine kippenhok schoongemaakt ter ontvangst van het nieuwe broed, dat over een week of drie zou kunnen gaan leggen. 

Maandagavond: Marimon doet mee aan een concert met zijn Barbershop zangclub, genaamd: ' l'Idiot du Village', vernoemd naar de oprichter, die zelf vindt dat hij aan die omschrijving voldoet.

Hier onder het gehele koor.
Bosje bloemen voor Cécile, de dirigente. Aangeboden door de Idioot (van het dorp).

De zangers/ of toeschouwers die aanzitten aan de door ons meegebrachte pick-nick.

Monika. Zat ik mee op de gym, maar zij zakte door haar been en sindsdien zingt ze alleen nog maar. Zij is een Duitse, maar spreekt eigenlijk alleen nog Frans. Zij heeft een prachtig, groot leeg huis ergens in de buurt staan, maar woont in een caravan sinds haar man is overleden. Vindt ze zeker gezelliger.

Rechts vooraan onze huurders. Zijn met hun neus in de boter gevallen.

Cécile, de charmante dirigente die het hart van bepaalde zangers gestolen heeft.

Links Dinah, mijn Engelse vriendin, rechts Mélancolie, de verhalenvertelster en echtgenote van de Idioot.

De linker dame is de moeder van de boerin die ons zelfgeslacht limousinkoeienvlees verschaft. U weet wel, van die gelukkige koeien die altijd in de wei blijven met kalfje bij mama en papa en die daarna jammerlijk geslacht worden ten behoeve van onze vleesverslaving.

De meneer naast haar is 'ne Belg die probeert zijn leven zo groen mogelijk in te richten en daar aardig in slaagt. Waarschijnlijk ook een klant van haar, als hij tenminste geen vego is.

Deze aardige dame vertelde mij hoe zij de boerendans ontsnapt is, door naar school te gaan. Haar onderwijzer had haar ouders ervan overtuigd dat het zonde zou zijn om haar verder onderwijs te ontzeggen daar zij over een bovengemiddeld verstand beschikte.
Haar vader stond hier wel achter, omdat hij zelf in zekere zin ook al een treetje boven de gewone landman stond als zijnde charron- forgeron, wagenmaker, en een ambachtsman was meer dan een boer. Om zijn opleiding te voltooien, moest hij naar de grote stad (Jonzac, 15 km. verderop), waar hij in aanraking kwam met cultuur: films, musea, bibliotheek. Hij was een man van de wereld geworden en wilde deze ervaring zijn dochter niet ontzeggen. Zo ging ook zij naar Jonzac, intern, eens in de maand naar huis. Zij kreeg een beurs die driekwart van de kosten betaalde, de ouders lagen krom voor het ontbrekende kwart. Dit alles voor een Collège met aansluitend Lycée, iets wat alle kinderen nu doen, begaafd of niet. 
Zonder dat briefje, het baccalaureat, ben je verloren.

Alle kinderen? Nee, nog steeds zijn er geen gelijke kansen voor iedereen. Bij de Secours, waar ik werk, sprak ik met een meisje dat daar komt helpen; ik vroeg haar of zij wist wat ze wilde gaan doen in het leven. O ja, dat wist ze. Ze wilde in de kinderverzorging. Waarom ze dat dan niet deed? Om in aanmerking te komen voor een opleiding, moest ze een aan een concours meedoen, een soort examen, waaruit dan weer de besten werden geselecteerd om mee te mogen doen met de opleiding. Als oudste van vijf uit een probleemgezin met doodzieke vader, was er geen financiële ruimte om haar naar Bordeaux te laten gaan, waar dit concours, en misschien ook wel de opleiding gegeven werd. 
Zo zie je maar weer, twintig jaar en al verloren voor de samenleving. Dit meisje zal nooit een baan krijgen, hoewel ze verstandig, beschaafd en aardig is. Hier kreeg ik akuut tranen van in mijn ogen. Vroeger a la, dat waren andere tijden. Maar anno 2014?

Terug naar ons feestje. Wie waren er nog meer?
Onze apothekeres met haar tomboy. Altijd in voor een vriendelijke glimlach.

En Claude, die de stemming er in houdt door gul met Marimon's wijnkelder rond te gaan. Château Rothschild 2001.
 



Marimon kan er gelukkig nog wel om lachen.



Het is al laat, zie ik. Morgen de rest van de week