zaterdag 14 september 2019

Negerzoenenfeest.

Ik vraag mij af of het brengen van de goede of slechte boodschap in het opleidingspakket van de arts in wording zit. 

De eerste boodschap werd mij nog half slapend van de narcose na de coloscopie gebracht door dr. H., de internist. 'C'est grave, très grave', sprak hij somber. Over 14 dagen wil ik opereren.
Dat kwam er niet van, eerst nog een M.R.I, een Scan, een Endoscopie, een Echo met Röntgen er achteraan, weer een M.R.I. van de lever, een Cardio, een PETscan, 5 weken bestraling en chemo en toen pas, nu dus over 2 weken, eindelijk de operatie. 

Maar het nieuws werd steeds beter. Zag Sacha de scandokter nog een plekje op de lever en plekjes her en der in de longen, (c'est moins bien, mais pas catastrophique) en dacht de internist zeker te weten dat het vlekje op de lever kwaadaardig was (u bent zo te zien geen alcoholist, dus we gaan er van uit dat het een uitzaaing is), de PETscan die ik 2 weken later in Caen kreeg wees uit dat het geen métastase was. Dat mompelde dr. M'Vondo tussen neus en lippen door, terwijl hij nauwelijks besefte hoe belangrijk dit voor mij was.

Eergister was ik weer bij dr. Sacha van de scan. Nu heette hij Florent, maar hij zag er precies hetzelfde uit. Zo'n lief knulletje met rechtopstaand zwart spijkerhaar, jonger dan mijn zoon. 
Het vlekje op de lever is niet geëvalueerd, noch de vlekjes op de longen, alle aangetaste lympheklieren in de darmen zijn verdwenen. Toen ik niet meteen reageerde, zei hij met nadruk:
'Dat is goed nieuws!' Ja, ja, dank u wel. Un grand merci .

Dat moeten we vieren. Meteen door naar de Lidl. Een groot pak negerzoenen (die nu de saaie naam van 'Choco Softies' dragen, hoe verzin je het), pinda's in een jasje, spritsen, verboden biefstukjes uit Argentinië, macropak zachte toffee melange, 6 flessen Faugère wijn, een plastic tafelzeil, een pak mini snickers en ook een zak gemengde sla om het goed te maken. Alles in plastic verpakt, helaas. Het milieu moet weer het gelag van mijn vreugde betalen. 

En zo ga je in 6 maanden tijd van ernstig, naar erger, naar een serieuze doodsmogelijkheid in je gedachten (is dat niet ieders lot op de duur?), naar terugvechten, aanvallen, moeheid en berusting in die moeheid, naar overgave, naar hoop op spoedig herstel.

Gister waren we bij dr. M'Vondo che Mabubu. Hij zei dat als het uitgeknipte stukje darm onder de microscoop schoon blijkt, er van chemo achteraf geen sprake zal zijn. Of een korte sessie. Dank u wel dr. M'Vondo. De volgende afspraak met hem is volgend jaar september. Als hij het haalt, want hij zag er moe en afgetobd uit. Hij werkt niet te hard, want hij is ontzettend traag, maar maakt wellicht  te lange dagen, want hij zal toch al die patiënten moeten afwerken met dat tempo van hem. Ik hoop dat hij nog even van zijn pensioen mag genieten, want dat heeft hij verdiend, de zachtste en liefste dokter van Baclesse. Zou hij thuis ook zo aardig zijn? Hij doet me denken aan Agostinho uit Mozambique, de aardigste zwarte met de mooiste glimlach van het stadje T. Maar hij sloeg wel zijn vrouw...


Maar tussen de bedrijven door heb ik wel een hele mooie en gelukkige zomer gehad, en dat gaat maar door. Nu weer appeltijd met rapen, schillen, koken en invriezen. Met de voorraad van vorig jaar hebben we tot in maart appelmoes gehad.



En na Caen gister door naar Cabourg, waar niks aan was, de hele zeekant volgebouwd met hotels en appartamenten, het leek de Costa Brava wel. Maar Houlgate, dat er tegenaan ligt, dat is nog zoals het was. Lief, schattig, simpel, echt. We waren een beetje moe gister, dus we zijn er slechts stapvoets doorheen gereden. En het was ook een beetje miezerig weer. Maar de volgende rit naar de kust zal naar Houlgate zijn. Nog beter dan Cancale!

Vanavond moules/frites in de feesttent van het dorp. Daarna is het even uit met de pret, want dan moet ik weer op een darmdieet voor de operatie over 2 weken. Maar daarna... dan zet ik mij in het restaurant waar we gister zo heerlijk gegeten hebben op weg naar Cabourg, en ik kom er niet eerder uit dan dat ik zo rond ben als de juffrouw op de foto hier boven.

woensdag 4 september 2019

Onze lusthof

Begin september, heerlijk weer, prachtige nazomer. Ik zit in de 4de opknapweek en alles gaat hard vooruit. Vandaag een uurtje gefietst, was maanden geleden. Moet de beenspieren nog wat trainen, dat merkte ik vooral toen ik gister na jaren de step weer eens te voorschijn haalde. Na 200 meter had ik het gezien, gelukkig was de buurman thuis en konden we het gezellig even over stoma's hebben. Hij is ervaringsdeskundige en weet alle ins en outs van dit zakje.


Zondag waren we in Cancale. We hebben een stukje van de smokkelaarsroute gelopen, meer geklauterd eigenlijk, over smalle rotsachtige paadjes, op en af. Dat kan moeder toch maar allemaal!

Laila, mijn paarse autootje gewassen, ook na maanden. Ik kon haar bijna niet meer terugvinden onder de laag woestijnzand. Zij slaapt nu voor de toekomstige gîte omdat ze daar zo mooi bij de Verbena's kleurt. 

Zij is samen met haar broertje, uit de cour voor het huis verbannen omdat Marimon het ambitieuze plan heeft opgevat om van de cour een lusthof te maken met een bloemenborder, zitjes en parasols.

Maar voorlopig moet hij zich nog door enige lagen puin en stenen graven. Hij raast regelmatig met zijn motormaaier met aanhangkarretje door de cour om het puin af te voeren en de verse grond (die weer uit de graafwerken van de fosse septique komt) in de kuilen te gooien. De kippen raken ervan in de stress en laten dat luidkeels horen. Zij leggen hun eieren tegenwoordig n.l. onder de hortensia voor het huis,7 kiekens in wording, wat een verantwoording.

 Ik hoor steeds vaker: 'Ai m'n rik'...

De toekomstige lusthof.

Ondertussen knoop ik relaties aan met kikkers in de vijver.
Je zal het niet geloven, maar kikkers zijn sociale dieren. Als ik naar de vijver ga om de vissen te voeren, springen zij eerst vanaf de kant waar zij zaten te zonnen, geschrokken het water in. Als ik dan even blijf staan of zitten op m'n hurken, dan komt er eentje de kant op en gaat mij aan zitten kijken. Als ik die dan aanspreek en zoete verhaaltjes vertel, komen er steeds meer die daar roerloos blijven zitten luisteren.

Kikkers hebben een ziel, zoveel is zeker. Van kippen weet ik het zo net niet en als ze er al een hebben, dan is die zeker zwart.