vrijdag 27 november 2020

Een lege stad met zwervers en een panda.

 Gister zijn we noodgedwongen, voor het paspoort van Marimon, midden in de confinément, naar Parijs getogen. Een vuurproef voor ons provinciaaltjes, na een maand eenzame opsluiting. Voor Marimon, omdat hij al heel lang niet in Paris centre had rondgereden, voor mij omdat ik niet zeker wist of ik zo ver kon lopen en of ik zo lang zonder w.c. in de buurt kon. We zijn allebei geslaagd voor deze test.

Maar de zo veel bezongen 'lichtstad', maakte op mij, hoewel het een stralende dag was, een sombere indruk. Leeg, kaal, slechts gehaast langsschietende mondkapjes en heel veel gewapende gendarmes op straat, die overigens niemand controleerden op de verplichte 'attestations', je zelf ingevulde reden voor je aanwezigheid in de openbare ruimte, met datum en handtekening. Heb je het formulier niet bij je, of is de opgegeven reden ongeldig, 135 euro boete. Wij waren natuurlijk veel te ver van huis, maar voor een bezoek aan een officiële instelling, zoals in ons geval een ambassade, mag je de regels overtreden. 

Om 2 uur hadden we een afspraak bij de ambassade, een schappelijke tijd zou je zeggen. Toch moesten we om 6 uur ons bed uit en om 7 uur vertrekken, want voor het paspoort moesten er pasfoto's aangeleverd worden, die persé door een bepaalde fotograaf gemaakt moesten worden die toevallig op de Champs Elysées zat, ruim 3 km. noordwaarts aan de andere kant van de Seine. Ach, een leuke toeristische wandeling langs allerlei hekken met scherpe punten om  kwaadwillenden buiten de poort te houden, met een rij kanonlopen op het gras achter de hekken en gendarmes met mitrailles er voor. Alle pleinen, bruggen en alleeën zijn er breed, plat, weid. De gebouwen zijn er enorm, pompeus, met goud beplakt. Zo ook de brug Alexandre 3, waar wij overheen moesten lopen om van het 7de naar het 8ste arrondissement te gaan, was versierd met bronzen toestanden en gouden vliegende paarden. Ik voelde mij daar zo klein als Alice in Wonderland nadat ze van de paddestoel had gegeten. En dat was ook de bedoeling. Jij mensje, onderdaan bent nietig en ik de staat, de République ben machtig.

Over de brug kom je na weer wat kanonnen en weer een enorm verkeersplein (zonder verkeer dit keer), uiteindelijk op de Champs Elysées. Daar volgde de grootste schok, want tegen de puien van de ultra chique puien van Hermes en Christian Dior, lag, hing, stond een niet te verwaarlozen deel van de Parijse bevolking te bedelen. Je kon er niet op een bankje willen gaan zitten, of het was bezet door zwervend volk dat wuivende gebaren maakte met een hand die vervolgens in de mond wees. Honger. Niet eens migranten waren het, nee die waren een paar avonden geleden met harde hand door de mobiele eenheid uit hun tentjes geschud die hulpverleners juist voor ze hadden opgezet op de place de la République. Nee gewoon Franse onderdanen, bleek bij navraag. President Macron had nog wel bij zijn aantreden beloofd dat er aan het eind van dat jaar (nu zeker 3 jaar geleden), geen mens meer op straat zou slapen. Nou, dat hebben we gezien. Zo veel daklozen heb ik nog niet bij elkaar gezien in Parijs of waar dan ook.

Maar goed, de fotograaf waar we zijn moesten was een verassing, want hij bleek te huizen op een binnenplaats achter de Champs, als je door een winkelgalerij helemaal naar achter en er weer uit liep, dus bijna aan de achterliggende straat. Een oudere man met een heel klein rommelwinkeltje die de prachtigste postkaarten van Parijs verkocht, die wij helaas niet mochten kopen omdat de niet essentiële winkels nog gesloten waren. Pasfoto's zijn zeker essentieel dan.





Vanmorgen maakten wij nog een staaltje van slimme ontduiking van deze verordening mee. Wij zagen in de Intermarché, waar wij onze essentiële inkopen deden, een reuzenpandabeer in de aanbieding. Nu kopen wij ieder jaar tegen de Kerst wel iets idioots dat alleen maar in de weg staat. Misschien wel omdat we als kind zo iets graag hadden willen hebben dat we nooit kregen. 




Wij hadden panda al in het kinderzitje van het winkelkarretje gezet waarin hij zich zichtbaar thuisvoelde, zo bij ons, in het zitje. De caissière echter, wilde de adoptie ongedaan maken want, zo zei ze, we mogen vandaag nog geen speelgoed verkopen. Maar, voegde ze er zachtjes aan toe, u kunt hem vast afrekenen en morgen bij de acceuil afhalen. Komt u maar even mee. Wat bleek? Toen we onze boodschappen bij de acceuil hadden afgerekend i.p.v. bij de kassa, mochten we hem zo meenemen. Zo doen ze dat dus, de slimmerikken! 

Conclusie: Parijs is wel leuk, maar dan moet het opgevuld worden met wat vrolijke toeristen, dan vallen de bedelaars niet zo op en hebben die ook meer te eten, want van die chagrijnige Parijsenaars moeten ze het niet hebben, die zijn al die straatslapers al lang beu. 





zondag 15 november 2020

Nooit meer, never again, nunca mas!

Nooit meer-never again-nunca mas-mai più- plus jamais-niciodata, bestel ik wat in China.

Ruim een maand geleden bestel ik een snoezig Waldorf popje met volledige gardarobe, voor een habbekrats, in China.

 
Ik had wel al wat bedenkingen, dat kan nooit voor dat geld. Maar ja, kinderhandjes, je weet maar nooit.


Zoiets werd mij beloofd. Was te mooi om waar te zijn. Goed, ik had gedacht, verwacht, dat misschien niet alle kleertjes er bij zouden zitten, of misschien helemaal geen kleertjes, ook niet erg, maak ik zelf wel. Maar toen de post het begeerde pakje eindelijk na 2 maanden bracht, was ik toch wel erg teleurgesteld, zelfs razend. Wat denken die Chinezen wel dat ze mij voor het lapje kunnen houden?

Dit misbaksel met verfrommeld, niet passend jurkje, zat in het pakje.

Lijkt er niet op! Heeft zelfs geen ledematen.

Nu heb ik wel meer pakjes uit China ontvangen waarover ik lichtelijk teleurgesteld was. Mindere kwaliteit, of slechte afwerking, maar zo iets heb ik nog niet beleefd. Dit is ronduit oplichterij.

Ik dacht nog, zou ik de enige sufferd zijn? Dus even speuren op het net. Een paar weken lang werden ze niet meer aangeboden, maar vanmorgen prijs! En met een lange reeks boze reacties er onder in alle talen: Scam! Arnaque! Swindle! Schwindel!Imbroglio!

Ik voel mij een beetje beter sinds ik zie dat ik niet alleen sta.
En natuurlijk ben ik zelf ook zwendelaar, want ik moet geen artikelen kopen van merkenplagiaat. De echte Waldorf popjes zijn handgemaakt, ieder popje uniek in zijn soort, en... peperduur.

Weet je wat, ik ga ze zelf maken, zo moeilijk is het nu ook weer niet.

En misschien krijg ik mijn centen wel terug van PayPal, maar China is een klant kwijt en naar alle waarschijnlijkheid meerdere.




maandag 9 november 2020

Alles gaat steeds beter.



De maand november begint goed. We hebben een vaccin en we zijn Trump kwijt. Allebei voor 90 %, maar tegen het einde van het jaar voor de volle 100. De nieuwe president ken ik nog niet zo goed, maar ik heb er wel vertrouwen in, tenslotte heeft hij ervaring opgedaan bij Obama en alles is beter dan Trump. Een middle of the road man, rustig, valt niet op, geen schreeuwlelijk, je zou hem bijna over het hoofd zien. Maar hij heeft een leuke vrouw, dat zegt ook iets over hem en vooral heeft hij een hele goede, intelligente, sprankelende, gezonde, krachtige, aardige vice uitgekozen en bovendien zwart en vrouw. Hij ziet er zelf wat broos uit, de vraag is of hij de inmense taak die op zijn schouders komt te rusten aankan, maar als hij instort onder dit gewicht, dan is ZIJ daar om hem op te vangen en dan zullen we de president hebben waarvan we droomden.

En wij? Met ons gaat het goed, we zijn het alweer gewend de restricties. Een keer in de week naar de Super, the highlight of the week, en dan iedere dag een broodje halen, lege straten, lege winkels. Iedereen zit binnen of in zijn tuin. Onze dagen lijken op elkaar, maar zijn toch nooit hetzelfde. Des morgens een paar uurtjes huishouden, moet ook gebeuren. Ik heb nog nooit in mijn leven een werkster gehad en daar ben ik eigenlijk wel een beetje trots op. Maar ik moet er bij zeggen dat mijn Marimon ook een handige huishoudhulp en niet te vergeten een excellente kok is. Dan heb ik met mezelf afgesproken om iedere dag een half uurtje naar buiten te gaan, meestal hetzelfde weggetje want die is het mooist en de koetjes wachten op me.




Hier is het beginpunt van de wandeling, want de kapel staat bij ons in de tuin.


De weg naar Air Souvre die ik elke morgen loop.

L'air Souvre ligt achter de kapel, maar je kunt er niet rechtstreeks komen want er ligt een meertje tussen en een dal met verwilderde braam en andere struiken. Autre Ville bestaat uit één huisje. Het is van Engelsen, maar die komen bijna niet meer want ze hebben gezondheidsproblemen. L'Air Souvre is een ingestorte boerderij met prachtig uitzicht. Ik heb nooit een eigenaar gezien, maar men zegt dat het ook Engelsen zijn die waarschijnlijk ook kampen met wat voor problemen dan ook. Intussen is hun mooie, oude boerderij met alles er op en er aan half ingestort en overwoekerd door klimop en bramen. 


Ik werk wat in de tuin, speel wat piano. Ik lees een mooi boek en haal mijn Spaans op dat ergens in een hoekje van mijn hersens ligt te verpieteren. Voor straks, na de Lock-Down.

Marimon speelt met zijn nieuwste speeltje, een heuse drône. 

En sinds gister hebben we Netflix. Wij komen de Lock Down wel door.



 

 

maandag 2 november 2020

Hoe overleven we de nieuwe confinément (lock-down)?


 Daar gaan we weer, de lockdown in. Maar deze keer is het toch anders, want toen stond het voorjaar voor de deur met al zijn beloften terwijl we nu de donkerte in gaan, een jaargetijde waarin we elkaars gezelschap zoeken. Toen was het ook een beetje spannend, met lange rijen voor de winkels en een run op het w.c.papier. Nu is het alleen maar saai. Ik laat mijzelf uit, een km. naar links of een km. naar rechts. Met een briefje. Ik speel dat ik in de gevangenis zit, dan is het een voorrecht dat ik wel een kilometer ver mag, zonder bewaking, zonder enkelbandje, zomaar vrij in de natuur. Het valt allemaal wel mee, voor mij wel. Maar er knaagt een licht ongerust gevoel in mij, over de economie, de banen, het bestaan van een heleboel mensen dat wankelt. Over de wereld, die naar de knoppen gaat, 17 graden vandaag en afgelopen nacht ook. Aardbeien die weer ontspruiten, en nog rijp worden ook.

En een zwaarder, gerichter ongerust gevoel over mijn kinderen en kleinkinderen, die niet naar school kunnen of niet kunnen werken of thuiswerken en geïsoleerd zijn van de buitenwereld. Over de KLM waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hangt, 30.000 banen op de tocht (waaronder die van mijn dochter), doordat die stinkpiloten niet een beetje van hun overdadig salaris willen inleveren. Alle werknemers gaan akkoord met een loonsverlaging of i.i.g. geen verhoging de komende 5 jaar. Alleen degene die het meest verdienen en het geld het makkelijkst kunnen missen, die niet. Des te rijker des te kniertiger. 

En ook, dat hoestje. Heb ik mij verslikt in een handje chips? Is het de Wodka of is het Corona? Nog liever loop ik een zevenvoudige beenbreuk op met 3 maanden plat, dan zo'n Corona met een zuurstofmasker en een slang door m'n keel.

Maar nu even een praktische vraag. Worden mijn pompoenen of wat het ook moge zijn dat spontaan in de moestuin is opgekomen, nog rijp voor de vorst invalt? Heeft iemand van mijn trouwe lezers wel eens zulke groene pompoenen gezien? Die zijn toch normaal gesproken oranje, eerst een beetje bleek oranje, maar toch nooit zo knalgroen?




Is er nog hoop voor mij en mijn pompoenen?