dinsdag 18 september 2018

Willem de Veroveraar- William the Conqueror- Guillaume le Conquérant.



Dan heb ik toch eindelijk het wandkleed van la reine Mathilde gezien, waarop het wel en wee van haar echtgenoot Willem de Veroveraar in diverse borduursteken, als stripverhaal staat afgebeeld.

Ik had eigenlijk nooit de behoefte gevoeld om het kleed te bekijken, maar nu ons bezoek er rongeleid zou worden, liet ik mij toch overhalen. Bayeux is niet zo gek ver van hier tenslotte, 106 km. En die Willem is hier net zo populair als Michiel de Ruyter in Nederland. Allebei ordinaire zeerovers en vechtjassen after all.

Op het voorste paard staat iemand met een knots afgebeeld. Dit moet de Bischop voorstellen, die krijgt geen steekwapen, want hij mag geen bloed vergieten.

Het wandkleed viel mij niet tegen. Mooi borduurwerk is het niet, een beetje kneuterig en grof, maar wel bijna 1000 jaar oud en nog steeds niet vergaan! Het geeft een waardevol beeld van de gebeurtenissen in die periode, die voornamelijk ontstellend wreed waren. Dankzij een recordertje, die we bij de ingang meekregen en die de geborduurde episoden op het tapijt verklaarden, werd het een spannend en leerzaam bezoek.

Willem was een bastaard. Le bâtard de Falaise. Dat was in die tijd heel gewoon, lees ik in het boekje. Want hoewel de hertogen van Normandië bekeerd waren tot het Katholicisme, bleven ze vasthouden aan de traditie van het 'Deense huwelijk' ; naast hun wettelijke echtgenoten hielden ze er een maitresse op na, die werd opgenomen in de hofhouding. Zo zag de vader van Willem toen hij terugkwam van een veldtocht, in het dorp een beeldschoon meisje, de dochter van de plaatselijk leerlooier. Hij liet het kind ophalen door een vazal te paard en voilà, ze woonde vanaf dat moment in het kasteel en baarde na 9 maanden een zoon, die overigens gelijke rechten had dan de broers die daarna uit een wettelijk huwelijk voortkwamen. De paus in Rome vond dit blijkbaar goed. Maar toen de bastaard later met Mathilde de Flandres wilde huwen, mocht dit niet omdat zij zijn nicht in de 5de graad zou zijn. Zij hadden n.l. beiden Vikingkoning Rollo als voorouder, maar wel 250 jaar geleden. Nu streek paus Léo wel zijn hand over zijn hart toen Willem twee enorme abdijen in Caen liet bouwen. Zij waren van degelijke kwaliteit, want ze staan er nog steeds. Het zal een lieve duit gekost hebben, maar Mathilde was ook wat waard!.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten