woensdag 30 september 2015

Het vrouwtje in de tuin.

Al sinds wij hier zijn komen wonen, begin maart, zag ik haar in de moestuin spitten. Iedere dag een baan van 10 meter. Zij leek mij al oud, met die kromme rug. Veel te oud om iedere dag dit zware werk te doen. Later trok zij de drietand door de regels, nog later de hark. Iedere droge dag was ze daar. Zij vorderde gestaag. Uiteindelijk was de aarde zo fijn alsof ze haar door een passe-vite gedraaid had. 


Ik wilde haar aanspreken, wilde weten hoe zij dat klaarspeelde zonder machientjes, met haar blote handen en kromme rug. 
Maar ik durfde niet goed.

Het huis dat bij de moestuin hoort ligt helemaal alleen aan de weg. Goed onderhouden, met een mooie, nieuwe voordeur en een goed dak. Geen tuintje of pad ervoor, zomaar pardoes in het weiland, rondom afgezet met schrikdraad, een smalle loopstrook tegen het huis aan om de deur en de moestuin te bereiken. 
Vorige week, een half jaar verder, wist ik dat ik het ging doen. 
Ik liep de kilometer over de holle weg naar haar huis en zag haar bezig in de tuin, die ik iedere dag mooier had zien worden.
Ik liep over het gras, over de smalle strook langs haar huis en zo langs de de achterkant van de tuin tot ik haar op 1 meter genaderd was. Gebogen over haar gewas had zij mij niet zien of horen aankomen. Later merkte ik dat ze ook behoorlijk doof was.
Zij schrok even, maar keek me toen blij verrast aan. Waar ik nu opeens vandaan kwam? Een geest uit een andere wereld?
Ik stelde me voor als de buurvrouw van een kilometer verderop. 
Ja, ze had mijn paarse autootje wel eens langs zien komen.

Zij was klein, vrolijk, sprankelend. Met heldere blauwe ogen en appelwangen. In verticale stand bleek ze niet zo krom als het aanvankelijk leek. En ook niet zo oud. Zeven jaar ouder dan ik maar. Alleen kromgetrokken door het harde werken. En pijn in haar rug, wat ze hier hun nieren noemen (de rug noemen ze de schouders). Ach, troostte ik haar, mensen die een half leven achter de computer hebben doorgebracht, hebben ook pijn in hun rug. Al had je je hele leven op bed gelegen, wie heeft er nu geen pijn in zijn rug na zijn 60ste? 

Zij vertelde mij, dat zij sinds haar 46ste weduwe was en sindsdien alleen de boerderij had voortgezet. Zonder machines, zonder kinderen, zonder familie. Alles op haar bult.

De volgende dag kwam ze mij opzoeken met een emmer aardappelen en bieten. Veel te veel natuurlijk, ik zal vanaf nu om de dag bieten moeten eten, want Marimon lust ze niet.
Zij vroeg er geen prijs voor, ik mocht geven wat ik wou.
Toevallig had ik alleen klein geld in mijn knip. Alles bij elkaar kwam ik op krap 5 euros. Ze keek de muntjes bijkans mijn portemonnee uit. Ik heb haar ons hele huis laten zien. Haar verbazing over de vloerbedekking door het hele huis, de badkamers met ligbad en (nep)gouden kranen, de gordijnen, de salon, de machines in de keuken. Ik schaamde me dood om zoveel luxe.

Ze wilde dan wel op de foto, maar een heleboel shotjes werden afgekeurd, omdat ze er niet goed opstond, vond ze. En niet van de voorkant en vooral niet als ze lachte. Waarschijnlijk kwam haar gebit niet door de keuring. Toen ze in de spiegel in de hal keek, schrok ze. Ik ben wel oud geworden zeg..!

Later hoorde ik van een andere buurvrouw een deel van het verhaal. De man, die veel ouder was dan zij, en met wie ze al jaren in zonde samenwoonde, besloot haar op de valreep te trouwen toen hij al ziek was en wist dat hij doodging. Zo erfde ze de huizen (3), een boomgaard, en de boerderij. Nou ja, boerderij... Een paar koetjes en een klein stukje hooiland. De familie was woest toen zij hoorde dat zij achter het net had gevist. Niemand praat nog tegen de slet, die hun broer, neef, oom had verleid en na in zonden met hem te hebben samengeleefd, er met de poet vandoor ging. 
Zij heeft de koetjes en het stukje land verkocht toen zij 65 werd en van de opbrengst, denk ik, de nieuwe deur in het huisje laten zetten. Verder zijn de huisjes niet veel soeps, geen ruzie waard.
Ouderdomsuitkering zal zij ook wel niet hebben, want in Frankrijk moet je iedere maand premie betalen en als niemand dat voor je doet, je echtgenoot of je werkgever, dan ben je de pineut.
Ik denk dat ze voornamelijk leeft van de opbrengst van haar aardappelen. En de appels uit de boomgaard, die zij verkoopt aan een cooperative, die er cider of Calvados van maakt. Verder eet  zij de hele winter uit haar moestuin en stookt haar kacheltje op hout.

Zij leeft en is zo te zien gezond, dus materieel rooit ze het wel.
Maar ze was wel heel blij met onze kennismaking, want zei ze, in de winter als het werk gedaan is, zijn de dagen wel heel lang.

En ze is nog nooit in Parijs geweest....

zondag 27 september 2015

Nog steeds zomer.


En de zomer, zij duurde voort...

Het is alleen 's avonds en 's nachts dat we de aankomende herfst voelen, overdag kunnen wij onszelf wijsmaken dat er geen einde aan het feest komt.



Wij hebben hier de ervaring opgedaan dat voor de meeste bloemen en planten water belangrijker is dan zon en warmte.
Neem nu deze Spaanse Margrieten. In het voorjaar als 3 kleine plantjes meegenomen uit Nederland. Is nu een heel veld geworden.

 En kijk eens hoe wij nog in het groen zitten. Geen spoortje herfst!


Maar 's nachts liggen we IJzeren Heinig te bibberen onder ons fleecedekentje, omdat we vinden dat het dekbed pas op 1 october uit de dekenkist mag. En des avonds, zitten we rozig van de zon tegenover elkaar aan de keukentafel, het enige vertrek waar een elektrische radiator wat warmte verspreidt. De rest van het huis is nog niet aan de winter toe, want Richard Abbott, een Engelse verwarmingsmonteur, waarvan we het mobiele nummer kregen toegeschoven, maar die wij niet kennen, heeft zich nog niet gemeld en de radiatoren vertonen onderhoudsgebreken. 
Wat verwarming betreft waren we verwend in de Charente, met ons Jotul kacheltje en hout van eigen bomen...

Maar ik hou mij wel warm met de piano, die me menig zweetdruppeltje kost! Het is net als met autorijden in het begin, je moet aan alles tegelijk denken. Je linkerhand en je rechterhand en maten en tellen. Waar zit de 4de vinger van mijn rechterhand ook alweer, en waarom moet mijn linkerhand in sol spelen terwijl de rechter op do zit? Iedere dag wordt er een tipje van de sluier opgelicht. Reuze spannend. Gelukkig heb ik Marimon als achtergrondcoach, voor als ik er helemaal niet meer uitkom!




zondag 20 september 2015

De piano

Ik heb pijn in mijn benen van het aquagymen van gister en de fietstocht van vandaag. Pijn in mijn armen en handen van het noten schrijven, piano oefenen en bollen planten. 
Kortom, ik voel dat ik leef. 


Vandaag was het la journée du patrimoine. Dan mag je in allerlei gebouwen binnen kijken waar je anders niet in mag. Een soort georganiseerd Europees gluurmoment voor het gepeupel.
Ik had een heel programma opgesteld, maar we zijn weer eens nergens geweest. Daarentegen hebben we een heerlijke fietstocht gemaakt onder een zachte zon, langs maisvelden en koeienfamilies, die daar een beetje in de wei stonden gelukkig te wezen.




La Fosse d'Arthour was ons reisdoel. Drie kwartier fietsen en dan zit je er. Meestal als ik daar kom ben ik er alleen, nu hadden hele families tot dit uitstapje besloten, hetgeen het feestgevoel alleen maar verhoogde. Lang leve la France, waar je op de paadjes in het bos nog gegroet wordt met een: 'Bonjour Messieurdames'!

 Ook de fietsen, die niet op slot (de mijne) en met tasje achterop, er na een half uur wandelen, nog steeds onaangeroerd stonden. 

Veel gedaan, veel gezien de afgelopen week, maar het absolute hoogtepunt was, de aankoop van een piano.


Ik sta er nog wat beduusd bij. Dit kan toch niet waar zijn?
Een impulsaankoop. Maar eigenlijk kun je het nauwelijks zo noemen, ik heb hier 67 jaar op gewacht! 


Het is ook een cadeautje aan elkaar, want volgende maand zijn wij 25 jaar getrouwd. Vijfentwintig jaar trouwe liefde, dat is ruimschoots een piano waard.


Vanmorgen oefende ik in de zon met noten schrijven. Dit schrift is geheel nieuw voor mij. Ik zing alles uit mijn hoofd, kan geen noot lezen. Ik vond dat ik in het laatste kwartaal van mijn leven nog wat hiaten op te vullen had. Dit is er één van.



zaterdag 12 september 2015

Granville, ma ville.

Weer zo'n droom. Ik ben in Rome met mijn ex-echtgenoot. Wij bevinden ons op een druk plein met veel toeristen (Sint-Pieter)?
Hij zegt: 'Wacht hier even op mij', en duwt me in een auto met gesluierde vrouwen. Ik wacht, maar hij komt niet meer terug.
Ineens is het donker en zijn alle vrouwen verdwenen. De auto zet zich in beweging. Ik zie geen chauffeur. Ik tast met mijn hand naar de bestuurdersplaats, maar er zit niemand. Dan is het ineens heel licht en zonnig en blijkt de auto een trein, of een tram. Het is rustiger, we zijn buiten de stad. De tram stopt bij een halte. Ik stap uit.
Dan realiseer ik mij dat mijn ex mij nu niet meer kan vinden, dat ik geen mobiel nummer van hem heb en hij niet van mij.Dat ik niet eens een mobieltje bij me heb, of geld of zelfs maar een tas met wat dan ook er in. Ik wil naar mijn (ex)schoonouders (zijn al jaren dood), maar ik weet niet meer waar zij wonen.
Ik sta daar en weet dat ik verloren ben.


Helemaal niet verloren. Ik loop met Marimon in Granville en ik heb een tas zo te zien, waar vast wel een mobieltje in zit.
Het is stralend weer en iedereen is blij, want het is weer zomer.

Caen was aardig, maar Granville was grandioos. Zo levend, zo vrolijk. Oude plaatselijke chic en nieuwe sjofele Engelsen vullen elkaar perfect aan.

Het is ook een kuuroord, thallassotherapie. Je ziet er veel herstellenden. Deze man draaide de hele dag, als een kip aan het spit, zijn lijf rond onder de zon om de psoriasisplekken op zijn huid
te stoven. Vanuit zijn vastgepinde positie probeerde hij iedere voorbijganger aan te klampen voor een praatje. Zijn keus viel wel steevast op dames, dus misschien zocht hij wel een huishoudster.


 Zou een uitkomst voor me geweest zijn als ik niet wakker geworden was uit mijn droom. 


Bij een kuuroord hoort een casino, zodat de (toenmalige) rijke gasten 's avonds ook nog wat te doen hadden.

Nu is er ook een theater in gevestigd. En een restaurant met heel redelijke prijzen. Ik weet niet of je er nog steeds kunt gokken. 
Het publiek is er danig veranderd sinds het ziekenfonds de kuur betaalt.













De kademuur met er tegenover de bootjes.


Veel visrestaurants op de kademuur.



De achterliggende stad is ook zeer het bezoeken waard. Zij is niet platgebombardeerd in W.O. 2, zoals Caen, dus je ziet nog veel mooie oude huizen, zoals deze.

De haven, met de visrestaurants. Rechtstreeks bevoorraad vanuit de bootjes.

Zo'n autootje zou mij wel lijken. Het zijn boodschappenwagentjes van de Coccinelle minisupermarkten, die je hier veel tegenkomt in de dorpen. Wij zijn er ook vaste klant bij onze eigen Coccinelle in Teilleul. 
Ze hebben er alles, maar dan niet in 100 verschillende merken. 

Granville, op 80km. afstand, (waar je wel anderhalf uur over doet),
staat tot nu toe op nummer 1 van ons stedenlijstje. In deze omgeving dan, want Bordeaux blijft onze eeuwige favoriet.
Voor vele herhalingen vatbaar!.

zaterdag 5 september 2015

Zumba en pianoles, er is hoop!

Even leek het er op dat er geen blogjes meer zouden verschijnen van mijn hand, voorlopig dan toch.
Ik probeerde namelijk in een vlaag van onbezonnenheid, om windows 10 te installeren. Totaal overbodig overigens, want Windows 7 had mij nooit teleurgesteld. Maar ja, je wilt wel eens wat anders, hè? Na een nacht wakend voor de computer doorgebracht te hebben, bracht de morgenstond soelaas. Ja hoor, daar had je hem: helder, vrolijk en overzichtelijk. Tenminste, het scherm. Het testbeeld, zullen we maar zeggen. Daar heb ik een half uur van mogen genieten, toen werd alles zwart. Windows 7 heeft wraak genomen, dacht ik. Marimon, doe er wat aan! Zeg hem dat ik spijt hebt... Marimon heeft hem inderdaad weer teruggetoverd, maar niet nadat hij me weer een dag en een nacht had laten wachten. Dat begreep ik wel, zo snel moet je je niet gewonnen geven, ontrouw vraagt om een helingsprocedure.

Vanmorgen eerste afspraak van het nieuwe seizoen. Om 9.15 stonden wij paraat aan de rand van het zwembad in Gorron.
Aquagym, Marimon als enige man tussen zeker 30 vrouwen. 
Ik bleef maar een beetje in zijn buurt om hem te beschermen.

Daarna was het, 'la journée des associations', in Domfront.
In een soort gymzaal konden wij kennismaken met 45 verenigingen, om onze winter draaglijk te maken. Veel van die verenigingen behelsden takken van sport, niets voor Marimon dus.
Ik heb mij laten verleiden om een proefles Zumba te doen. De helft van de deelnemers is Engels, zo'n mix brengt doorgaans leven in de brouwerij. En we hebben ons ingeschreven bij de jumelage. Stedenband heet dat geloof ik in Nederland. In dit geval met Duitsland. Tripje naar het Schwarzwald is nooit weg.

Maar de klap op de vuurpijl is mijn inschrijving bij de muziekschool voor pianoles. Heel mijn leven van gedroomd.
Bij hun stand vroeg ik voorzichtig wat ze voor mij in petto hadden, maar de pianoleraar trok me gelijk over de streep. Te oud? Welnee, ik heb een leerling van 83, die is drie jaar geleden begonnen.
Artrose? Is juist een goede oefening voor de vingers.
We zullen zien. Ich bin gespannt!


Ik wil tot slot ook nog onze huisarts rehabiliteren, die helemaal niets gerekend had voor de gezondheidsverklaringen voor onze aquagym. Marimon dacht twee keer het gevraagde bedrag betaald te hebben, maar de eerste keer deed het machientje het niet, daarom vroeg de dokter hem na afloop van het onderzoek het nog eens te doen. Marimon is gewoon een sufkees.